Mango brûlée
Pyszny i zdrowy, owocowy deser, który z łatwością można przygotować na grillu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 duże mango (ok. 400 g każde)
2 łyżki rumu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
350 g jogurtu naturalnego
85 g cukru
PRZYGOTOWANIE:
1) Mocno rozgrzać grill.
2) Obrać mango. Odkroić boki, pokroić w kostkę, odkroić resztę miąższu od pestki i również pokroić w kostkę. Wypełnić owocami do połowy cztery głębokie,ognioodporne kokilki.
3) Skropić owoce rumem i oprószyć cynamonem. Nałożyć na nie jogurt, wyrównać z wierzchu i posypać równą warstwą cukru.
4) Wstawić kokilki pod grill tak, by stały około 9 cm od źródła ognia. Zapiekać 4–5 minut, aż cukier się roztopi i przyrumieni na złotobrązowo. Podawać na zimno lub na ciepło.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 315 kcal, 78 g białka, 8 g tłuszczów, 52 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock