Makaron ze świeżymi pomidorami i orzechami
Potrawę można podać również jako sałatkę. Wystarczy ugotować makaron i odstawić do ostygnięcia, a potem dodać pomidorki i orzechy, nie podsmażając ich.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
200 g makaronu pappardelle
1 łyżka oliwy z oliwek
250 g pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na pół
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1/3 szklanki orzechów piniowych, uprażonych
niecała łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka parmezanu, drobno startego
10 małych listków bazylii
PRZYGOTOWANIE:
1) Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2) Rozgrzać oliwę na patelni na dużym ogniu. Wrzucić pomidorki i smażyć 2 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną i lekko się przyrumienią. Dodać czosnek i orzechy. Wymieszać i chwilę smażyć.
3) Odcedzić makaron, przełożyć z powrotem do garnka. Dodać pomidorki z orzechami. Wymieszać potrawę.
4) Nałożyć pappardelle na głębokie talerze, skropić sokiem z cytryny i posypać parmezanem oraz bazylią.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 584 kcal, 16 g białka, 25 g tłuszczów (3 g tłuszczów nasyconych), 72 g węglowodanów (4 g cukrów), 7 g błonnika, 68 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock