Makaron z sosem z dwóch serów
Ta potrawa jest dobrą propozycją na szybki i odżywczy posiłek dla całej rodziny po ciężkim dniu. Mieszankę serów zdążymy przygotować, gdy będzie się gotował makaron i groszek. Gorący makaron rozpuszcza parmezan i ricottę, dzięki czemu powstaje błyskawiczny kremowy sos.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
400 g makaronu penne
225 g mrożonego zielonego groszku
45 g parmezanu, świeżo startego
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
150 g serka ricotta
porwane listki świeżej bazylii lub oregano
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Gotować makaron we wrzącej wodzie 7 minut. Dodać groszek, ponownie doprowadzić wodę do wrzenia i gotować kolejne 3–5 minut lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być al dente, a groszek miękki.
2) Wsypać parmezan do dużej miski, wlać oliwę z oliwek i dobrze wymieszać. Dodać serek ricotta, ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
3) Odlać makaron. Zachować 6 łyżek wody z gotowania. Szybko dodać gorący makaron do sosu serowego i mieszać, aż makaron się nim pokryje. Dodać odlaną wodę z gotowania, żeby rozcieńczyć sos.
4) Doprawić makaron przyprawami i posypać sporą ilością świeżej bazylii lub oregano. Podawać od razu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 535 kcal, 22 g białka, 15 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 81 g węglowodanów (w tym 4 g cukrów), 6 g błonnika
Źródło zdjęcia: Adobe Stock