Makaron z sosem pomidorowym
Szybki przepis na makaron we włoskim stylu. To prosty i bardzo zdrowy przepis, w którym wykorzystujemy świeże pomidory.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
800 g pokrojonych pomidorów z puszki, z sosem
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
2 łyżki cebuli, posiekanej
2 liście laurowe
sól i pieprz
1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej
gorący, ugotowany makaron
PRZYGOTOWANIE:
1) Podsmażyć czosnek na oliwie w rondlu. Dodać pomidory, natkę pietruszki, cebulę, liście laurowe, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia.
2) Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 15 minut. Usunąć liście laurowe. Dodać bazylię. Podawać z makaronem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja sosu (bez makaronu) zawiera 204 kcal, 18 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 0 mg cholesterolu, 254 mg sodu, 11 g węglowodanów, 3 g błonnika, 2 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock