Łosoś z włoskimi ziołami
Proste i szybkie danie, które jest jednocześnie pyszne i bardzo zdrowe.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
6 dzwonek łososia
100 g masła, roztopionego
2 łyżeczki soli ziołowej
2 łyżeczki włoskiej mieszanki ziół
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta pieprzu kajeńskiego
PRZYGOTOWANIE:
1) Ułożyć dzwonka na nasmarowanym ruszcie opiekacza. Opiekać 10 minut 15 cm poniżej grzałki.
2) Wymieszać pozostałe składniki. Posmarować rybę niewielką ilością masła z ziołami. Przewrócić na drugą stronę i opiekać jeszcze 10 minut. Posmarować resztą ziołowego masła.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 447 kcal, 34 g tłuszczów (w tym 13 g NKT), 141 mg cholesterolu, 761 mg sodu, 1 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 34 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock