Łosoś z salsą z mango
Salsa z mango będzie doskonałym dodatkiem też do innych tłustych ryb z grilla, takich jak tuńczyk, miecznik i makrela.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 filety z łososia (ok. 150 g każdy)
5 łyżeczek różnokolorowych ziaren
pieprzu (czarnego, białego, zielonego i czerwonego)
675 g drobnych młodych ziemniaków, oskrobanych (większe przekroić na połówki)
165 g rukwi wodnej
Salsa z mango
1 mango (ok. 400 g)
3 cebulki dymki, drobno posiekane
1–2 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu, odsączonego i grubo pokruszonego
3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sos tabasco
PRZYGOTOWANIE:
1) Sprawdzić, czy w filetach nie pozostały maleńkie ości, i ewentualnie usunąć je szczypcami. Grubo pokruszyć ziarna pieprzu w moździerzu. Wcisnąć je w filety od strony bez skóry. Odstawić.
2) Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i doprowadzić ponownie do wrzenia. Zdecydowanie zmniejszyć ogień i gotować 10–12 minut, aż zmiękną. Ugotowane odlać.
3) Lekko nasmarować płytę lub ruszt grilla i rozgrzać dość mocno.
4) Przyrządzić salsę. Usunąć pestkę z mango, obrać go i pokroić miąższ w kostkę. Włożyć do dużej miski. Dodać cebulę dymkę, czerwone ziarna pieprzu, kolendrę, sok z limonki, oliwę i odrobinę sosu tabasco.
5) Włożyć łososia na grill skórą do dołu i piec bezpośrednio nad ogniem około 4 minut, aż łatwo będzie się rozdrabniał.
6) Ułożyć rukiew wodną i ziemniaki na 4 talerzach, a na nich łososia. Podawać z salsą z mango.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 547 kcal, 35 g białka, 28 g tłuszczów, 38 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock