Łosoś smażony ze szpinakiem
W przepisie zamiast łososia można z powodzeniem wykorzystać inną, ulubioną rybę.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
20 miniaturowych marchewek
4 łyżeczki oleju
1 cebula, pokrojona w plasterki
2 filety z łososia (po 170 g każdy)
340 g świeżego, drobnego szpinaku
1/4 szklanki białego octu winnego
po 1/2 łyżeczki cukru i soli
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać olej na patelni. Smażyć marchewki metodą stir-fry (cały czas mieszając), aż zmiękną. Podsmażyć cebulę. Włożyć rybę i smażyć po 3 minuty z każdej strony. Wyjąć ją z patelni.
2) Podsmażyć szpinak. Włożyć rybę z powrotem na patelnię. Skropić octem, posypać cukrem i solą.
3) Przykryć i dusić 5 minut. Przełożyć na podgrzany półmisek. Polać sosem z patelni.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 397 kcal, 23 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 80 mg cholesterolu, 280 mg sodu, 17 g węglowodanów, 6 g błonnika, 32 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock