Lekko ścięta jajecznica
Klasyczne, pyszne śniadanie urozmaicone serem i cebulką pozwoli dobrze zacząć każdy dzień.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
9 białek
3 jajka
120 ml chudej kwaśnej śmietany
1/4 szklanki odtłuszczonego mleka
2 cebule dymki, pokrojone w cienkie plasterki
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
90 g chudego sera cheddar, tartego
PRZYGOTOWANIE:
1) Roztrzepać białka z jajkami w dużej misce. Dodać śmietanę, mleko, cebulę dymkę, sól, pieprz. Wlać na dużą patelnię teflonową spryskaną olejem w aerozolu.
2) Smażyć, mieszając, aż jajka się zetną. Zdjąć z ognia i posypać serem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 135 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 122 mg cholesterolu, 331 mg sodu, 4 g węglowodanów, 1 g błonnika, 15 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock