Łatwa stratta z kiełbasą
Łatwą strattę z kiełbasą przygotowuje się bardzo szybko. W odróżnieniu od klasycznego dania tego typu, nie trzeba jej robić poprzedniego wieczoru. Wystarczy poświęcić tej zapiekance zaledwie kilka chwil po przebudzeniu i wstawić ją do piekarnika.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
6 kromek chleba, okrojonych ze skórki
450 g surowej kiełbasy wieprzowej
1 łyżeczka musztardy
90 g sera ementaler, tartego
3 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
150 ml śmietany
szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1) Ułożyć kromki chleba w naczyniu żaroodpornym. Podsmażyć rozdrobnioną kiełbasę na patelni. Dodać musztardę. Nałożyć kiełbasę i ser na kromki chleba.
2) Ubić jajka z mlekiem, śmietaną i pieprzem. Polać zapiekankę. Piec 25 minut w temperaturze 180°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 286 kcal, 19 g tłuszczów (w tym 9 g NKT), 126 mg cholesterolu, 423 mg sodu, 13 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 13 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock