Lasagne na specjalną okazję

Szynka i brokuły nadają tej zapiekance ciekawy smak. Trzeba poświecić jej ponad godzinę, ale rezultat jest zachwycający!


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

75 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

100 g masła
40 g mąki
1/4 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
3 szklanki mleka
2 cebule dymki, drobno pokrojone
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki ostrego sosu chili
9 płatów makaronu lasagne, ugotowanych
400 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę
210 g mrożonych brokułów, rozmrożonych
60 g tartego parmezanu
350 g sera cheddar, tartego
4 jajka na twardo, posiekane

PRZYGOTOWANIE:

1) Roztopić masło w rondlu. Dodać mąkę, pieprz i sól. Wymieszać. Dolewać stopniowo mleko. Gotować 2 minuty, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać cebulę dymkę, sok z cytryny i ostry sos chili.

2) Rozsmarować 1/4 sosu beszamelowego na dnie nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Nałożyć trzy płaty makaronu, połowę szynki i brokułów, 3 łyżki parmezanu, 200 g sera cheddar, połowę jajek i 1/4 sosu. Nałożyć kolejne warstwy. Ułożyć na wierzchu pozostałe płaty makaronu, polać resztą sosu i posypać resztą sera.

3) Piec 40–45 minut w temperaturze 180°C.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 371 kcal, 23 g tłuszczów (w tym 14 g NKT), 144 mg cholesterolu, 715 mg sodu, 23 g węglowodanów, 1 g błonnika, 19 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock