Kurczak w sosie miodowo-musztardowym
Kurczaka można podać z purée z batatów i groszkiem cukrowym gotowanym na parze.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 piersi kurczaka bez skóry (ok. 200 g każda)
1 łyżka musztardy z ziarenkami gorczycy
1 łyżka miodu
125 g śmietanki
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
1) Doprawić piersi kurczaka solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2) Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na dużej patelni z nieprzywierającym dnem. Smażyć mięso 7 minut, a następnie przewrócić i smażyć kolejne 6 minut, aż skórka stanie się złotobrązowa, a kurczak w środku będzie upieczony. Przełożyć mięso na talerz i przykryć folią, żeby nie wystygło.
3) Zmniejszyć ogień. Podgrzewać na patelni musztardę, miód oraz śmietankę, ciągle mieszając. Dodać natkę pietruszki i dosolić.
4) Włożyć na patelnię usmażone piersi kurczaka i obtoczyć je w sosie. Podawać natychmiast.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 366 kcal, 44 g białka, 18 g tłuszczów (8 g NKT), 8 g węglowodanów (7 g cukrów), < 1 g błonnika, 131 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock