Kremowy dressing francuski
Dobry sos to podstawa dla dobrej sałatki. Jeśli wyszła przeciętnie i chcemy poprawić jej smak to należy sięgnąć po dressing francuski.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
1 i 3/4 szklanki
SKŁADNIKI:
1 szklanka keczupu
1/2 szklanki niskotłuszczowego majonezu
3 łyżki białego octu winnego
3 łyżki miodu
2 łyżki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki gorczycy w proszku
1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
1) Zmiksować wszystkie składniki. Przechowywać sos w lodówce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 łyżki zawierają: 70 kcal, 4 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 3 mg cholesterolu, 318 mg sodu, 10 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock