Kokosowy kurczak
Niezwykły przepis na klasyczne filety z kurczaka. W panierce znajdą się bowiem… wiórki kokosowe.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
150 g wiórków kokosowych
1 jajko
2 łyżki mleka
350 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych
1/2 szklanki mąki
olej do smażenia na głębokim tłuszczu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozdrobnić w mikserze wiórki kokosowe. Przełożyć do miski i odstawić. W innej misce roztrzepać jajko z mlekiem.
2) Starannie obtoczyć kawałki kurczaka w mące, jajku i wiórkach kokosowych. Ułożyć w jednej warstwie na blasze. Wstawić do lodówki co najmniej na 30 minut.
3) Na głęboką patelnię lub do frytkownicy wlać olej na wysokość 5 cm. Rozgrzać do temperatury 190°C. Wrzucać partiami kawałki kurczaka i smażyć po 2 minuty z każdej strony, aż przyrumienią się na złocisty kolor.
4) Odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć do salaterki. Posypać solą, suszonym czosnkiem i kminem rzymskim. Obtoczyć starannie w przyprawach i podawać na ciepło.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek kurczaka zawiera 166 kcal, 10 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 34 mg cholesterolu, 185 mg sodu, 12 g węglowodanów, 1 g błonnika, 7 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock