Kawałki kurczaka w cieście
Kawałki kurczaka w cieście to danie szybkie do przygotowania. Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka obtacza się w cieście naleśnikowym i smaży na głębokim tłuszczu. Usmażenie jednej porcji zabiera zaledwie 5 minut.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
10
SKŁADNIKI:
1,2 kg filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm
olej do smażenia na głębokim tłuszczu
CIASTO NALEŚNIKOWE
250 g mąki
2 jajka
1/2 szklanki wody
1 szklanka mleka
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć mięso do miski. Przykryć i wstawić na 6–8 minut do kuchenki mikrofalowej. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego.
2) Rozgrzać olej we frytkownicy do temperatury 190°C. Obtoczyć kawałki mięsa w cieście, następnie smażyć partiami, aż się przyrumienią.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 382 kcal, 19 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 75 mg cholesterolu, 482 mg sodu, 26 g węglowodanów, 2 g błonnika, 26 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock