Kanapki z indykiem i warzywami
Te kanapki nie wyglądają efektownie – ot, sos boloński w razowych bułeczkach – ale na pewno będą smakowały całej rodzinie. Zamiast klasycznej mielonej wołowiny proponujemy mielone mięso z indyka – albo dowolne chude mielone mięso.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 łyżki oleju
2 łodygi selera naciowego, posiekane
1 duża cebula, drobno posiekana
1 duża marchewka, posiekana
1 bakłażan, pokrojony w kostkę
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
500 g mielonego mięsa z indyka
400 g krojonych pomidorów z puszki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać olej na dużej patelni, na średnim ogniu. Wrzucić łodygi selera, cebulę, marchewkę, bakłażana i czosnek. Smażyć około 6 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną.
2) Wrzucić mięso na patelnię z warzywami, dokładnie wymieszać. Smażyć 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż całe mięso straci różowy kolor.
3) Dodać pomidory, przecier pomidorowy i bazylię, wymieszać. Doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zacznie gęstnieć i zmniejszy objętość.
4) Tuż przed podaniem przekroić bułki i lekko je opiec. Nałożyć na spody sos z indykiem, posypać serem, przykryć górnymi częściami bułek i podawać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 412 kcal, 50 g białka, 10 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 33 g węglowodanów (w tym 10 g cukrów), 5 g błonnika, 378 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock