Jogurt z owocami, czekoladą i orzechami
Z jogurtu naturalnego można błyskawicznie przyrządzić szybki deser – potrzeba tylko nieco wyobraźni. Będzie on zawierać owoce i chrupiące orzechy, może więc stanowić świetne zakończenie posiłku.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
5 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 pieguski z kawałkami czekolady
50 g prażonych orzechów laskowych, posiekanych
2 łyżki płynnego miodu
2 małe banany, pokrojone w plasterki
4 suszone morele, posiekane
600 ml chudego jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
1) Przyrządzić kruszonkę Włożyć pieguski do foliowej torebki i grubo pokruszyć wałkiem do ciasta. Przesypać do miski. Wymieszać z orzechami i miodem.
2) Wymieszać jogurt z owocami Dodać banany i morele do jogurtu. Wymieszać i nałożyć do 4 pucharków. Nałożyć na wierzch kruszonkę. Podawać natychmiast.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 409 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 57 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Adobe Stock