Jagnięcina z sałatką grecką
Nie należy zniechęcać się długą listą składników – przepis można dowolnie modyfikować, a więc dodać, zastąpić lub pominąć niektóre produkty, według uznania.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
300 g steku z udźca jagnięcego
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
3 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
Sałatka grecka
2 małe pomidory, pokrojone na cząstki
1 mała czerwona lub zielona papryka, pokrojona w kostkę
1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w talarki
1 ogórek, przekrojony wzdłuż na pół i pokrojony w plasterki
40 g liści różnych odmian sałaty
100 g sera feta, pokruszonego
12 oliwek kalamata bez pestek
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżeczki czerwonego octu winnego
PRZYGOTOWANIE:
1) Pokroić jagnięcinę w poprzek włókien w kostkę o boku około 2,5 cm. Włożyć do płytkiego, szklanego lub ceramicznego naczynia, a następnie wymieszać z czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny, oregano oraz oliwą. Przykryć i pozostawić na 15 minut w marynacie w temperaturze pokojowej.
2) Przygotować sałatkę. Wymieszać w misce warzywa z sałatą, fetą i oliwkami. Skropić oliwą oraz octem winnym i wymieszać.
3) Rozgrzać patelnię z grubym dnem na dużym ogniu. Włożyć jagnięcinę i smażyć 2–3 minuty, po czym zamieszać i smażyć kolejne 2–3 minuty, aż będzie przyrumieniona i miękka. Podawać na ciepło z sałatką.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 607 kcal, 45 g białka, 42 g tłuszczów (15 g tłuszczów nasyconych), 11 g węglowodanów (6 g cukrów), 4 g błonnika, 976 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock