Jabłka zapiekane z cydrem
Proste do przygotowania danie idealne na popołudniową przekąskę. Deser podawany na ciepło z przyjemnym dodatkiem cydru.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 min, do tego pieczenie: 50 min
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
6 dużych, kwaskowatych jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki
2 szklanki cydru lub soku jabłkowego
70 g brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
200 ml śmietanki do kawy lub kremówki
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć jabłka do nasmarowanego naczynia żaroodpornego o pojemności 2 litrów. Wymieszać cydr z brązowym cukrem, polać jabłka.
2) Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Posypać cynamonem. Podawać na ciepło ze śmietanką.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 265 kcal, 5 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 20 mg cholesterolu, 33 mg sodu, 56 g węglowodanów, 6 g błonnika, 2 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock