Irish coffee
Ta kawa z całą pewnością szybko postawi was na nogi.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
2 łyżeczki cukru
60 ml irlandzkiej whiskey
2 szklanki gorącego, mocnego naparu z mocno palonej kawy
50 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka zielonego likieru Crème de Menthe
PRZYGOTOWANIE:
1) Wsypać cukier i wlać whiskey do dwóch kubków. Wlać kawę i zamieszać. W małej, schłodzonej misce ubić mocno śmietanę z likierem. Ostrożnie nałożyć do kubków, tak aby bita śmietana pływała po powierzchni. Podawać natychmiast.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 szklanka zawiera 203 kcal, 11 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 41 mg cholesterolu, 21 mg sodu, 8 g węglowodanów, 0 g błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock