Grzyby z pikantnym nadzieniem
Wyjątkową przekąską dla dwóch osób są grzyby z pikantnym nadzieniem. Wyrazisty smak zawdzięczają zielonej papryce, cebuli i pieprzowi kajeńskiemu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
6 dużych grzybów
1/3 zielonej papryki, posiekanej
1/2 małej cebuli, drobno pokrojonej
1 łyżka masła
2 kromki chleba, pokrojonego w kostkę
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
szczypta pieprzu kajeńskiego
PRZYGOTOWANIE:
1) Nóżki grzybów posiekać. Smażyć na maśle z papryką i cebulą, aż będą miękkie. Zestawić z ognia. Dodać kostki chleba, sól i pieprz.
2) Nałożyć farsz do kapeluszy. Piec 15 minut w temperaturze 180°C, aż farsz się przyrumieni.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 grzyb z farszem zawiera: 36 kcal, 2 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 5 mg cholesterolu, 94 mg sodu, 4 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 1 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock