Gruszki z żurawinami
Słodki i zdrowy deser, którego przygotowanie zajmuje tylko chwilkę.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
800 g gruszek w połówkach, z puszki, odsączonych
450 g sosu żurawinowego z całymi owocami
50 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
1) Ułożyć gruszki przecięciem do góry w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym. Wymieszać w rondlu sos żurawinowy z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż cukier się roztopi.
2) Polać gruszki sosem. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C, aż będą gorące.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 243 kcal, śladowe ilości tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 23 mg sodu, 63 g
węglowodanów, 3 g błonnika, śladowe ilości białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock