Gruszki z orzechami włoskimi i rodzynkami
W tym przepisie zamiast orzechów włoskich możemy użyć np. płatków migdałowych. A jeśli nie mamy gruszek, można użyć jabłek deserowych i też wyjdzie z tego pyszny i zdrowy deser.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 małe dojrzałe gruszki
30 rodzynek sułtanek
2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE:
1) Ułożyć gruszki przekrojone na pół w okrągłym naczyniu do zapiekania w kuchence mikrofalowej.
2) Wymieszać rodzynki, orzechy i cynamon w misce, a następnie posypać tą mieszaniną gruszki. Wymieszać miód z 2 łyżkami wody i skropić gruszki.
3) Przykryć i piec w kuchence mikrofalowej 8–12 minut na średniej mocy, aż gruszki będą miękkie.
4) Podawać deser skropiony sokiem z dna naczynia.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 143 kcal, 1 g białka, 3 g tłuszczów (<1 g NKT), 28 g węglowodanów (24 g cukrów), 3 g błonnika, 6 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock