Gofry
Gofry wystarczą na sute śniadanie dla dwóch głodnych osób. Podajemy przepis na 4 podwójne gofry.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4 podwójne gofry
SKŁADNIKI:
190 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jajka, żółtka i białka osobno
1 szklanka mleka
50 g masła, roztopionego
cukier puder i świeże owoce, do podania
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować żółtka z mlekiem i masłem. Połączyć z sypkimi składnikami, szybko wymieszać.
2) Ubić białka na sztywną pianę, dodać do ciasta. Wymieszać.
3) Piec w nagrzanej gofrownicy. Posypać cukrem pudrem i owocami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 gofry bez cukru pudru i owoców zawierają: 691 kcal, 33 g tłuszczów (w tym 18 g NKT), 290 mg cholesterolu, 1146 mg sodu, 78 g węglowodanów, 3 g błonnika, 20 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock