Frittata z białek
Czerwona i zielona papryka, cebula i pieczarki dodają smaku frittacie z białek. Nie zawiera ona żółtek, więc jest lżejsza niż inne potrawy tego typu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
2
SKŁADNIKI:
100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
2 cebule, pokrojone w kostkę
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
1/2 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki suszonego oregano
szczypta pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
8 białek
1 łyżka parmezanu, tartego
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać oliwę na patelni z metalową rączką. Usmażyć pieczarki, cebulę, paprykę, sól, oregano i pieprz. Ubić lekko białka. Wlać na patelnię. Smażyć 3 minuty, aż spód frittaty się przyrumieni. Posypać serem.
2) Wstawić patelnię do piekarnika. Piec 8–10 minut w temperaturze 190°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 184 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 2 mg cholesterolu, 565 mg sodu, 12 g węglowodanów, 2 g błonnika, 17 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock