Fettuccine szpinakowe z orzechami włoskimi i czosnkowym serkiem labna
Orzechy włoskie zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, a serek jogurtowy labna dostarcza organizmowi białka i wapnia.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
400 g makaronu fettuccine (wstążek)
1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
1/2 szklanki (50 g) orzechów włoskich, posiekanych
Czosnkowy serek labna
1 szklanka (250 g) chudego jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1/3 szklanki (20 g) posiekanego koperku
świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Przyrządzić serek czosnkowy. Umieścić na misce drobne sitko wyłożone wilgotnym kawałkiem płótna o boku 25 cm. Wymieszać jogurt z czosnkiem w niedużej misce, nałożyć do sitka i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na noc, a najlepiej na całą dobę.
2) Przełożyć twaróg z jogurtu do miski. Wymieszać z koperkiem i pieprzem. Odstawić.
3) Wrzucić fettuccine do dużego rondla z osolonym wrzątkiem. Ugotować al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
4) Kiedy makaron będzie już prawie gotowy, rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić orzechy włoskie i prażyć 3 minuty, aż lekko się przyrumienią.
5) Odcedzić makaron i przełożyć z powrotem do rondla. Starannie wymieszać z orzechami i oliwą. Nałożyć na ogrzane talerze, a na wierzch po dużej porcji serka czosnkowego.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 650kcal, 21 g białka, 26 g tłuszczu (5 g NKT), 83 g węglowodanów (7 g cukru), 5 g błonnika, 124 mg soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock