Dżem pomarańczowo-gruszkowy
Prosty przepis na pyszny dżem pomarańczowo-gruszkowy. Świetna alternatywa dla kupnych dżemów ze sklepu – zwłaszcza, jeśli mamy gruszki prosto z sadu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
7
SKŁADNIKI:
1,4 kg cukru
10 gruszek, obranych i posiekanych
1 szklanka ananasa z puszki, odsączonego i rozdrobnionego
2 łyżki soku z cytryny
2 opakowania galaretki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w rondlu cukier z gruszkami, ananasem i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, cały czas mieszając.
2) Zmniejszyć ogień. Gotować 15 minut, często mieszając. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści.
3) Wlać do słoików. Ostudzić. Przykryć i odstawić na całą noc, aż dżem zgęstnieje.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 łyżki zawierają 119 kcal, śladowe ilości tłuszczów (w tym śladowe ilości NKT), 0 mg cholesterolu, 7 mg sodu, 31 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, śladowe ilości białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock