Duszona jagnięcina po irlandzku
W wersji tradycyjnej potrawę tę przygotowuje się z twardych, tłustych kawałków baraniny oraz ziemniaków, cebuli i ziół. My przyrządzimy ją z udźca jagnięcego, bo jest chudszy. Stanie się też bardziej kolorowa dzięki dodatkowi marchewki, a jej smak będzie równie wyborny.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
100 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 chude steki z udźca jagnięcego bez kości, okrojone z tłuszczu, każdy pokrojony na 4 kawałki (łącznie ok. 500 g)
1 kg mącznych ziemniaków, obranych i pokrojonych w grube plastry
1 duża cebula, pokrojona w plasterki
500 g marchewki, pokrojonej w grube plasterki
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
450 ml gorącego wywaru jagnięcego lub warzywnego
sól i pieprz
posiekany, świeży tymianek lub natka pietruszki, do przybrania
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do 160°C. Ułożyć warstwy mięsa, ziemniaków, cebuli i marchewki w dużym naczyniu żaroodpornym, posypując każdą natką pietruszki, tymiankiem, szczypiorkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Zakończyć warstwą ziemniaków, a następnie polać wywarem.
2) Szczelnie przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec około 2 godzin, aż mięso i warzywa będą miękkie – sprawdzić, nakłuwając szpikulcem.
3) Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200°C. Zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego i piec jeszcze 20 minut, aż ziemniaki przyrumienią się na wierzchu. Podawać danie na gorąco, posypane tymiankiem i natką pietruszki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 508 kcal, 32 g białka, 19 g tłuszczów (w tym 8 g NKT), 58 g węglowodanów (w tym 14 g cukrów), 7 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock