Dorsz z papryką po baskijsku

To świetne danie z jednego garnka zachwyca bogactwem kolorów i smaków. Zawdzięcza to papryce, pomidorom i chili. Najlepiej podawać z chlebem wiejskim i kruchymi listkami cykorii.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

Średni (60 minut)

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula, przekrojona na połówki i pokrojona w cienkie plasterki,
  • 1 duża czerwona i 1 duża zielona papryka, pokrojone w krótkie cienkie paski,
  • 2 gałązki świeżego oregano,
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte,
  • 400 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę,
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • duża szczypta chili w proszku,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 400 g grubego filetu z dorsza, bez skóry,
  • 30 g natki pietruszki, posiekanej.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Usmażyć warzywa
    Rozgrzać oliwę na dużej głębokiej patelni. Wrzucić cebulę, paprykę, oregano i czosnek. Smażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa nieco zmiękną.
  2. Dodać składniki smakowe
    Wrzucić na patelnię pomidory i oliwki. Dodać cukier, chili i ocet. Smażyć na dość dużym ogniu 3 minuty, aż pomidory nieco zmiękną, często mieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Usmażyć rybę
    Pokroić dorsza na 4 porcje równej wielkości, wrzucić na patelnię i wymieszać z warzywami. Zmniejszyć ogień, by warzywa lekko wrzały. Przykryć kawałkiem folii, podwijając ją wzdłuż ścianek od wewnętrznej strony patelni. Dusić 5 minut.

Mięso dorsza powinno być jędrne, soczyste i matowe oraz dość łatwo się dzielić. Posypać rybę i warzywa natką pietruszki. Podawać w głębokich talerzach.

UWAGA!
Aby danie było bardziej treściwe, podać z ugotowanym ryżem lub purée ziemniaczanym.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja: 224 kcal, 22 g białka, 9 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 16 g węglowodanów