Domowy placek z kremem jajecznym
Ten placek kojarzy się z wypiekami naszych mam i babć. Jest delikatny i niezwykle aromatyczny.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
70 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
nieupieczony kruchy spód o średnicy 23 cm
4 jajka
100 g cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 i 1/2 szklanki mleka
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
1) Wyłożyć spód ciasta podwójną warstwą folii aluminiowej. Piec 8 minut w temperaturze 230°C. Zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut. Odstawić.
2) Oddzielić białko jednego jajka od żółtka. Roztrzepać w misce żółtko i resztę jajek. Dodać cukier, sól i esencję waniliową. Wlać mleko, wymieszać. Ubić sztywną pianę z zachowanego białka. Połączyć z jajkami.
3) Wylać sos jajeczny na spód ciasta. Przykryć krawędź placka folią aluminiową. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Usunąć folię i piec jeszcze 15–20 minut, aż nóż wbity w ciasto będzie po wyjęciu suchy. Ostudzić.
4) Posypać placek gałką muszkatołową.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 254 kcal, 12 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 122 mg cholesterolu, 243 mg sodu, 29 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 7 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock