Kaiserschmarrn – omlet cesarski
Kaiserschmarrn to słodki omlet, który wywodzi się z kuchni austriackiej. Idealny puszysty deser, który z powodzeniem można podać na słodkie śniadanie.
Składniki omletu cesarskiego – kaiserschmarrn
Składniki kaiserschmarrn nie są szczególnie wyszukane. Wyjątkowym ten deser czyni sposób przygotowania i podania. Oto co będzie potrzebne:
- 3 jajka
 - 1/2 szklanki mąki
 - 1/2 szklanki mleka
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego
 - szczypta soli
 - 2 łyżki masła
 - 2 łyżki rodzynek namoczonych w gorącej wodzie (można pominąć)
 - do podania: powidła śliwkowe (tradycyjny dodatek), prażone jabłka, ulubiony dżem, cukier puder lub świeże owoce.
 
Jak zrobić tradycyjny austriacki kaiserschmarrn
- Mąkę i mleko wymieszaj rózgą kuchenną w misce.
 - Dodaj żółtka jajek, białka umieść w oddzielnej misce.
 - Do masy dodaj cukier waniliowy i rodzynki, ponownie wymieszaj.
 - Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie, za pomocą łopatki połącz z masą, nie mieszaj intensywnie, żeby nie opadły.
 - Na patelni rozpuść masło, kiedy na powierzchni zacznie zbierać się piana, usuń ją łyżką. Możesz też użyć masła klarowanego.
 - Na gorące masło wylej omlet i smaż około 5 minut na rumiano.
 - Obróć omlet na drugą stronę. Nie przejmuj się, jeśli pęknie.
 - Gdy druga strona będzie gotowa, rozdziel omlet za pomocą dwóch widelców na mniejsze części. Staraj się obracać je tak, aby były dobrze wypieczone.
 - Gotowy omlet przełóż na talerze, oprósz cukrem pudrem i udekoruj dodatkami: powidła, dżem, owoce… Kaiserschmarrn smakuje wybornie także z cynamonem.