Croissanty z sałatką z kurczaka
Łatwe do przygotowania croissanty z mięsem z kurczaka. Świetna propozycja do zabrania na wycieczkę lub do pracy.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
6
SKŁADNIKI:
400 g pieczonego kurczaka, pokrojonego
125 g sera żółtego, pokrojonego w kostkę
2–3 ogórki kiszone, drobno pokrojone
2/3 szklanki majonezu
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/8 łyżeczki pieprzu
liście sałaty
6 croissantów, przekrojonych
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć do miski mięso, ser i ogórki. Połączyć majonez z pietruszką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać do kurczaka. Wymieszać.
2) Na dolnej połówce każdego croissanta ułożyć liść sałaty, nałożyć sałatkę z kurczaka. Przykryć wierzchami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera 607 kcal, 41 g tłuszczów (w tym 14 g NKT), 109 mg cholesterolu, 1001 mg sodu, 34 g węglowodanów, 2 g błonnika, 25 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock