Ciasto z orzechami pekan
Orzechy pekan nadają ciastu niepowtarzalny smak. Ozdobione lukrem będzie się też pięknie prezentowało.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
75 minut
LICZBA PORCJI:
1 ciasto
SKŁADNIKI:
200 g miękkiego masła
400 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki esencji cytrynowej
380 g mąki
3/4 łyżeczki soli
po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
200 ml maślanki
100 g orzechów pekan, posiekanych
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć w misce masło z cukrem na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku, wymieszać masę. Wlać esencje zapachowe.
2) Przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i dodać do masła utartego z cukrem. Wlać maślankę. Wsypać orzechy. Wymieszać.
3) Przelać ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy o średnicy 25 cm. Piec 60 minut w temperaturze 160ºC, aż wykałaczka wbita w środek będzie po wyjęciu czysta. Odstawić ciasto na 10 minut. Wyjąć je z formy.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek zawiera: 360 kcal, 18 g tłuszczów (w tym 8 g NKT), 84 mg cholesterolu, 311 mg sodu, 45 g węglowodanów, 1 g błonnika, 5 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock