Ciasto z makiem i żurawinami
Bardzo łatwe ciasto, które będzie równie smaczne jeśli nie dodamy do niego maku.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
70 minut
LICZBA PORCJI:
1 ciasto (12 kawałków)
SKŁADNIKI:
310 g mąki
150 g cukru
2 łyżki maku
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 szklanka mleka
70 g masła, roztopionego
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
100 g świeżych żurawin, posiekanych
LUKIER
60 g cukru pudru
2 łyżeczki mleka
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać mąkę z cukrem, makiem, proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować jajko, mleko, masło, esencję waniliową i skórkę z cytryny.
2) Połączyć suche i mokre składniki, szybko wyrobić. Dodać żurawiny, wymieszać.
3) Wlać do natłuszczonej formy.
4) Piec 55 minut w temperaturze 180ºC. Wymieszać składniki lukru i polać ostudzone ciasto.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek zawiera: 239 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 34 mg cholesterolu, 266 mg sodu, 40 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock