Ciasto z cukinią
To połączenie może wydać się dziwne, ale smakuje genialnie. Wszystkie potrzebne składniki zapewne macie w domu, więc do dzieła.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
70 minut
LICZBA PORCJI:
12 kawałków
SKŁADNIKI:
475 g mąki
400 g cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka oleju
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 średnie cukinie, starte na tarce
50 g orzechów włoskich, posiekanych
PRZYGOTOWANIE:
1) Przesiać mąkę do miski. Dodać cukier, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Osobno zmiksować jajka, olej, esencję waniliową z cynamonem i skórką otartą z cytryny. Połączyć z suchymi składnikami i szybko wyrobić ciasto. Wrzucić startą cukinię i orzechy, wymieszać.
2) Przełożyć do dwóch nasmarowanych podłużnych foremek. Piec 55 minut w temperaturze 180ºC.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek zawiera: 229 kcal, 11 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 26 mg cholesterolu, 165 mg sodu, 29 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock