Ciasto czekoladowe z polewą toffi
Ciastem czekoladowym z polewą toffi można się rozkoszować bez tracenia dużej ilości czasu na jego przygotowanie. Robi się je z czekoladowego ciasta w proszku, gotowej polewy toffi oraz bitej śmietany, a wierzch posypuje się pokruszonym batonem czekolad wym.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut
LICZBA PORCJI:
1 ciasto
SKŁADNIKI:
520 g ciasta czekoladowego w proszku
480 g gotowej polewy toffi
bita śmietana w spreju
4 batony czekoladowe (każdy o wadze 40 g), drobno pokruszone
PRZYGOTOWANIE:
1) Przygotować i upiec ciasto zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Użyć natłuszczonej formy do pieczenia o wymiarach 33 x 23 cm. Ostudzić ciasto.
2) Zrobić drewnianym widelcem 12 na kłuć w jeszcze ciepłym cieście. Polać ciasto polewą toffi. Odstawić na 10 minut, aby przestygło.
3) Posmarować bitą śmietaną. Posypać pokruszonymi batonami. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny przed podaniem. Przechowywać w lodówce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek zawiera: 323 kcal, 12 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 40 mg cholesterolu, 327 mg sodu, 52 g węglowodanów, 1 g błonnika, 4 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock