Ciasteczka z rodzynkami
Pierwszą porcję ciasta można odmierzyć łyżką, resztę zaś odrywać palcami, starając się wziąć go za każdym razem tyle samo.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
15 minut
LICZBA PORCJI:
30 ciasteczek
SKŁADNIKI:
125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
185 g brązowego cukru
1 jajko
225 g mąki
100 g rodzynek
PRZYGOTOWANIE:
1) Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć dwie blachy do pieczenia pergaminem.
2) Ubić masło z cukrem mikserem na lekką i kremową masę. Dodać jajko i ubić, a następnie wsypać mąkę oraz rodzynki i wymieszać wszystkie składniki płaskim nożem.
3) Nabierać płaską łyżką ciasto i układać na blasze. Lekko spłaszczyć łyżką lub palcami. Piec 12 minut, aż spód się lekko przyrumieni. W połowie pieczenia zamienić blachy miejscami, żeby ciasteczka równo się zrumieniły.
4) Studzić na blaszkach 3 minuty, a następnie przełożyć ciasteczka na metalową kratkę, żeby całkowicie wystygły. Przechowywać do 3 dni w szczelnym pojemniku.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 83 kcal, 1 g białka, 4 g tłuszczów (2 g NKT), 12 g węglowodanów (6 g cukrów), <1 g błonnika, 33 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock