Ciasteczka owsiane z jagodami
Dodawanie zmielonej kaszy do mąki sprawia, że wypieki są pełne błonnika i zdrowsze. W tym przypadku aż połowa mąki została zastąpiona zmieloną kaszą.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy owsianej, zmielonej
1 szklanka mąki razowej
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka chudego jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju rzepakowego
250 ml czarnych jagód
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 210°C. Lekko spryskać blachę olejem w sprayu.
2) W dużej misce wymieszać zmieloną kaszę z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W dzbanku wymieszać jogurt z olejem.
3) Zrobić zagłębienie w środku suchych składników i wlać jogurt z olejem. Dodać jagody i skórkę z cytryny. Lekko wymieszać.
4) Wyłożyć po 1/4 szklanki ciasta na blachę. Piec ciasteczka 12–15 minut, aż lekko się przyrumienią.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 112 kcal, 3 g białka, 18 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g tłuszczów (w tym 0 g NKT), 2 mg cholesterolu, 255 mg soli
Źródło zdjęcia: Adobe Stock