Chrupiące ciasteczka z żurawinami
Łatwe do przygotowania słodziutkie ciasteczka z żurawinami. Dodatek orzechów włoskich nadaje im wyjątkową chrupkość.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
60 ciastek
SKŁADNIKI:
200 g miękkiego masła
200 g cukru
200 g brązowego cukru
2 jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej
250 g płatków owsianych
250 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g suszonych żurawin
100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć w misce masło z cukrem białym i brązowym. Dodać jajka i esencję waniliową, ubić mikserem. Połączyć w osobnej misce płatki owsiane, mąkę, sodę, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Dodać do utartej masy. Wsypać żurawiny i orzechy, wymieszać.
2) Wyłożyć porcje ciasta łyżką na natłuszczoną blachę. Piec 15 minut w temperaturze 175°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
2 ciasteczka zawierają 214 kcal, 10 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 14 mg cholesterolu, 96 mg sodu, 30 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock