Chłodnik pomidorowy – odświeżające gazpacho
Idealny na upalne letnie dni kiedy nie da się przełknąć nic gorącego.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut (+120 minut chłodzenia)
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
500 g dojrzałych pomidorów
1/2 ogórka sałatkowego
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 kromka białego chleba (ok. 30 g)
2 łyżki czerwonego octu winnego
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
500 ml soku pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE:
1) Umyć pomidory, pokroić je w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Obrać pół ogórka i pokroić na kawałki. Paprykę umyć, oczyścić i także pokroić na kawałki. Obrać czosnek i cebulę, tę ostatnią pokroić w ćwiartki.
2) Wszystkie składniki zupy wymieszać w dużej misce, dodać chleb pokruszony na kawałki. Wkładać mieszaninę porcjami do miksera i miksować na gładką masę. Gotowe porcje przekładać do dużej miski. Całość wstawić do lodówki na 2 godziny.
3) Pod koniec chłodzenia przygotować dodatki: umyć, oczyścić i pokroić w kostkę paprykę, umyć dymkę i pokroić w cienkie krążki, pokroić w drobną kostkę pół ogórka.
4) Okroić chleb ze skórki, miąższ pokroić w kostkę i obsmażyć na łyżce oliwy ze wszystkich stron,
aż się przyrumieni. Wszystkie dodatki podać osobno w niewielkiej misce.
5) Przyprawić zupę, rozlać ją do miseczek lub głębokich talerzy. Podawać z dodatkami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 215 kcal, 6 g białka, 9 g tłuszczów, 30 g węglowodanów
Źródło zdjęcia: Shutterstock