Chlebek dyniowy z żurawiną i orzechami
Orzechy włoskie i wytłaczany z nich olej zawierają zdrowe dla serca tłuszcze, które usuwają cholesterol z tętnic.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
1 bochenek
SKŁADNIKI:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka purée z dyni
2/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki oleju z orzechów włoskich lub innego
2 duże, lekko ubite jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 szklanki orzechów włoskich grubo posiekanych
1/2 szklanki suszonych żurawin
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Lekko spryskać formę do pieczenia olejem w sprayu.
2) Do średniej miski przesiać mąkę, imbir, cynamon, sodę i sól.
3) W innej średniej misce utrzeć na gładko purée z dyni, cukier, olej, jajka i esencję waniliową. Wsypać mąkę z dodatkami i porządnie wymieszać. Dodać orzechy i żurawiny. Wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy.
4) Piec 45 minut, aż wykałaczka wbita w ciasto po wyjęciu będzie sucha. Wyłożyć ciasto na drucianą kratkę, żeby ostygło.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kromka zawiera: 225 kcal, 5 g białka, 34 g węglowodanów, 10 g tłuszczów, 0 g NNKT, 40 mg cholesterolu, 2 g błonnika, 161 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock