Chlebek bananowo-arachidowy
Chlebek bananowy to prawdziwy, pełen błonnika smakołyk, a z dodatkiem masła arachidowego jest jeszcze pyszniejszy. Dodaje mu ono białka, witamin i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
10
SKŁADNIKI:
3 bardzo dojrzałe, średnie banany, utłuczone (około 1 szklanki)
1/2 szklanki masła orzechowego
2 jajka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 i 1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki kaszy owsianej, zmielonej
1/4 szklanki cukru
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. Lekko spryskać blachę do keksu o wymiarach 13 cm x 23 cm olejem w sprayu.
2) W średniej misce utrzeć banany z masłem arachidowym, jajkami i olejem. W dużej misce wymieszać mąkę ze zmieloną kaszą owsianą, cukrem, siemieniem lnianym, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
3) Zrobić zagłębienie w środku suchych składników i wlać utarte banany. Bardzo lekko wymieszać. Wlać do blachy.
4) Piec 40–50 minut, aż wykałaczka wbita w środek chlebka pozostanie sucha. Przełożyć na kratkę i odstawić na 5 minut, aż lekko przestygnie. Następnie wyjąć chlebek z blachy i odczekać, aż ostygnie całkowicie.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 234 kcal, 7 g białka, 31 g węglowodanów, 4 g błonnika, 9 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 42 mg cholesterolu, 351 mg soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock