Chleb kminkowo-piwny
Kawałki chleba kminkowego to wspaniałe dopełnienie każdego dania, od pieczonego kurczaka po meksykańskie chili.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
55 minut
LICZBA PORCJI:
1 chleb
SKŁADNIKI:
475 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
50 g cukru
1 łyżeczka kminku
1 puszka piwa lub piwa bezalkoholowego
50 g masła, roztopionego
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, kminek, piwo i masło, szybko wyrobić.
2) Przełożyć do natłuszczonej formy. Piec 40–45 minut w temperaturze 180ºC.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek zawiera: 156 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 43 mg cholesterolu, 347 mg sodu, 18 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock