Chleb dyniowy z kruszonką
Aż trudno uwierzyć, że ten pyszny, słodki chleb jest aż tak zdrowy. Pestki dyni zawierają mnóstwo magnezu, a puree z dyni jest jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu. Wartości odżywczych dodaje mu też siemię lniane.
SKALA TRUDNOŚCI:
Trudne
CZAS PRZYGOTOWANIA:
75 minut
LICZBA PORCJI:
2 bochenki
SKŁADNIKI:
Kruszonka
1/3 szklanki pestek dyni
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki oleju rzepakowego
Chleb
1 puszka puree z dyni (450 g )
1 szklanka mleka sojowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
4 duże jajka
1 szklanka brązowego cukru
3 i 1/2 szklanki razowej mąki
1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. Spryskać dwie formy do keksu o wymiarach 10 cm x 20 cm olejem w sprayu.
2) Przygotować kruszonkę. W małej misce utrzeć pestki dyni z brązowym cukrem i olejem. Odstawić.
3) Przygotować chlebki. W średniej misce utrzeć puree z dyni z mlekiem, olejem, jajkami i brązowym cukrem. W dużej misce wymieszać mąkę z siemieniem lnianym, proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i solą.
4) Zrobić zagłębienie w środku suchych składników, dodać przygotowaną dynię i lekko wymieszać. Przełożyć do form i nałożyć na wierzch kruszonkę.
5) Piec 50 minut, aż wykałaczka wbita w środek chleba pozostanie sucha. Przełożyć bochenki na kratkę i odstawić na 10 minut, aż przestygną. Wyjąć je z form i odczekać, aż ostygną całkowicie.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 226 kcal, 5 g białka, 31 g węglowodanów, 3 g błonnika, 9 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 42 mg cholesterolu, 252 mg soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock