Brownie z orzechami włoskimi
Czy może być coś lepszego niż słodkie brownie? Z pewnością tak, ale nasz przepis może być poważną konkurencją dla innych, pomysłowych rozwiązań.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
28 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
50 g miękkiego masła
100 g cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
1 jajko
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
65 g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
50 g orzechów włoskich, posiekanych
PRZYGOTOWANIE:
1) Utrzeć w misce masło, cukier i kakao na puszystą masę. Dodać jajko i esencję waniliową, ponownie utrzeć. Połączyć w osobnej misce mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodawać stopniowo do ucieranej masy. Wsypać orzechy, wymieszać.
2) Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec 18 minut w temperaturze 175°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 kawałek zawiera 171 kcal, 9 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 27 mg cholesterolu, 58 mg sodu, 20 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock