Boeuf Stroganow z polędwicy

To jedno z najbardziej znanych mięsnych dań jest przygotowywane w różnych wersjach. Ta jest wyjątkowo prosta, a nadal bardzo smaczna.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

2 łyżki mąki
700 g polędwicy wołowej, pokrojonej w paseczki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 i 1/2 szklanki wywaru wołowego
50 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki papryki w proszku
sól
gorący, ugotowany makaron, do podania

PRZYGOTOWANIE:

1) Obtoczyć mięso w mące. Obrumienić je na oliwie i maśle na patelni.

2) Stopniowo dolewać wywar. Zagotować i zmniejszyć ogień. W misce wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, papryką i solą. Dodać do mięsa na patelni. Zamieszać.

3) Dusić na małym ogniu 15–20 minut, często mieszając. Podawać na makaronie.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 312 kcal, 21 g tłuszczów (w tym 9 g NKT), 89 mg cholesterolu, 305 mg sodu, 4 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 24 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock