Błyskawiczna frittata
Frittata to doskonała potrawa śniadaniowa. Można ją również podać na lunch lub kolację albo potraktować jako dodatek do sandwicza.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
200 g szynki, pokrojonej w kostkę
1 cebula, posiekana
4 jajka, roztrzepane
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Wlać masło do szklanego naczynia. Dodać szynkę i cebulę. Wymieszać i przelać do foremki na muffinki. Wstawić na 1 minutę do kuchenki mikrofalowej. Dodać jajka, sól i pieprz.
2) Przykryć i wstawić do kuchenki na kolejną minutę. Odstawić na 3 minuty.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 163 kcal, 11 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 238 mg cholesterolu, 539 mg sodu, 3 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 13 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock