Baranina w chlebie pitta
Ciepła pitta wypełniona pikantną baraniną i kruchą sałatą to północnoafrykańska potrawa na szybki i smaczny lunch. Chudą baraninę smaży się z czosnkiem, imbirem, sosem harissa i miętą.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 pełnoziarniste chlebki pitta
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
400 g udźca lub karkówki baraniej, bez kości, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w cienkie plastry
1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
2 łyżki sosu harissa
4 łyżki świeżej mięty lub kolendry, posiekanej
4 łyżki niskotłuszczowego jogurtu
Sałatka z ogórka
100 g kruchych liści sałaty, porwanych na kawałki
1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plastry
1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1) Przygotować sałatę i chlebki pitta. Wymieszać w salaterce liście sałaty, czerwoną cebulę i ogórek. Skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Ostrym nożem otworzyć pitty z jednej strony tak, aby powstały kieszonki. Odłożyć.
2) Nagrzać piekarnik do wysokiej temperatury. Rozgrzać mocno wok lub patelnię o grubym dnie, wlać oliwę i rozprowadzić ją po całej patelni. Włożyć mięso, czosnek i imbir, smażyć 4–5 minut, aż zrobi się brązowe. Dodać sos harissa i smażyć jeszcze 2 minuty. Zmniejszyć ogień. Mięso nie może się dalej smażyć, ale nie powinno stygnąć.
3) Ułożyć pitty na ruszcie w piekarniku i piec po obu stronach po minucie, żeby dobrze się rozgrzały. Zwiększyć ogień pod mięsem, dodać miętę lub kolendrę i delikatnie wymieszać składniki.
4) Rozdzielić mięso i sałatę na cztery pitty, każdą porcję polać łyżką jogurtu i podawać gorące.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 480 kcal, 28 g białka, 21 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 48 g węglowodanów (w tym 6 g cukrów), 5 g błonnika
Źródło zdjęcia: Shutterstock