Bakłażan w chrupiącej panierce z parmezanu

Bakłażan od kilku lat przeżywa odrodzenie w jadłospisach Polaków. Dodajemy go do sosów, grillujemy, faszerujemy, ale jest jeszcze jeden cudowny sposób na podanie tego warzywa. Usmaż go w parmezanowej panierce, a twoje kubki smakowe oszaleją.

Składniki kotletów z bakłażana w parmezanowej panierce

To danie jest tak proste, że aż trudno uwierzyć, kiedy się je zjada, że tak niewiele potrzeba, by stworzyć ideał. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik mięsa w daniu głównym.

  • 2 bakłażany
  • sól
  • 50 g bułki tartej
  • 30 g parmezanu
  • olej roślinny do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml mleka

Jak przygotować bakłażana w parmezanowej panierce

  1. Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm.
  2. Oprósz solą i odstaw na 10-15 minut.
  3. Wymieszaj mleko z mąką.
  4. Na drugiej misce wymieszaj starty na drobnych oczkach tarki parmezan i bułkę tartą.
  5. Osusz plastry bakłażana ręcznikiem papierowym.
  6. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
  7. Bakłażana zanurz w mleku z mąką, a następnie obtocz w bułce z parmezanem.
  8. Smaż na złoty kolor z obydwu stron.
  9. Podawaj z sosem czosnkowym i ulubioną sałatką.