Bakłażan w chrupiącej panierce z parmezanu
Bakłażan od kilku lat przeżywa odrodzenie w jadłospisach Polaków. Dodajemy go do sosów, grillujemy, faszerujemy, ale jest jeszcze jeden cudowny sposób na podanie tego warzywa. Usmaż go w parmezanowej panierce, a twoje kubki smakowe oszaleją.
Składniki kotletów z bakłażana w parmezanowej panierce
To danie jest tak proste, że aż trudno uwierzyć, kiedy się je zjada, że tak niewiele potrzeba, by stworzyć ideał. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik mięsa w daniu głównym.
- 2 bakłażany
 - sól
 - 50 g bułki tartej
 - 30 g parmezanu
 - olej roślinny do smażenia
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 150 ml mleka
 
Jak przygotować bakłażana w parmezanowej panierce
- Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm.
 - Oprósz solą i odstaw na 10-15 minut.
 - Wymieszaj mleko z mąką.
 - Na drugiej misce wymieszaj starty na drobnych oczkach tarki parmezan i bułkę tartą.
 - Osusz plastry bakłażana ręcznikiem papierowym.
 - Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
 - Bakłażana zanurz w mleku z mąką, a następnie obtocz w bułce z parmezanem.
 - Smaż na złoty kolor z obydwu stron.
 - Podawaj z sosem czosnkowym i ulubioną sałatką.