Babeczki z truskawkami i jogurtem
Te pyszne owocowe babeczki dostarczają sporo wapnia, który jest obecny w chudym jogurcie greckim, i błonnika zawartego w truskawkach. A zamiast truskawek zawsze można użyć malin lub jagód.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
35 minut
LICZBA PORCJI:
9
SKŁADNIKI:
100 g margaryny z oliwy z oliwek
1/2 szklanki (115 g) drobnego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
3/4 szklanki (110 g) mąki
1/2 szklanki (75 g) mąki razowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki (160 g) chudego jogurtu greckiego
150 g truskawek, drobno pokrojonych
cukier puder, do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1) Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć papierowymi foremkami dziewięć zagłębień w formie do muffinków.
2) Włożyć margarynę do miski. Dodać miałki cukier oraz esencję waniliową i ucierać mikserem 3–4 minuty, aż masa stanie się jasna. Podczas ucierania dodać jajka.
3) Przesiać oba rodzaje mąki i wsypać do masy wraz z proszkiem do pieczenia, po czym starannie wyrobić ciasto. Dodać jogurt i truskawki. Ponownie wymieszać ciasto i nałożyć do zagłębień w formie.
4) Piec babeczki 20–25 minut, aż drewniany szpikulec wbity w środek pozostanie po wyjęciu suchy. Odstawić na 5 minut w formie, a następnie wyłożyć na metalową kratkę. Gdy ostygną, posypać odrobiną cukru.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 BABECZKA zawiera 896 kJ, 214 kcal, 6 g białka, 8 g tłuszczu (2 g NKT), 30 g węglowodanów (14 g cukru), 2 g błonnika, 168 mg soli
Źródło zdjęcia: Shutterstock