Zdrowe przekąski

Podjadanie między posiłkami może być częścią zdrowej diety. Trzeba tylko uważać na to, co i dlaczego jemy – sporą rolę odgrywają tu emocje.

To naturalne, że odczuwamy głód między posiłkami. Średniej wielkości posiłek wędruje przez żołądek 1-2 godziny, aby trafić następnie do jelita cienkiego. Wkrótce po jedzeniu stężenie glukozy we krwi rośnie, lecz w ciągu kilku godzin znów opada i mózg zaczyna sygnalizować odczuwanie głodu. Najlepsza przekąska to taka, która pomoże nam przetrwać do następnego większego posiłku tak, abyśmy mieli ochotę go zjeść, ale nie „umierali z głodu”. Zajęci czymś absorbującym czasami lekceważymy uczucie głodu. Organizm musi wtedy korzystać z innych zapasów energii, aby dostarczyć glukozy do mózgu i tkanek, przez co z reguły odczuwamy zmęczenie. Jeśli przerwa między posiłkami jest zbyt długa, mózg zdaje sobie sprawę, że potrzebujemy energii i głód może stać się tak intensywny, że kolejny posiłek zjemy o wiele za duży. Zdrowe przekąski między posiłkami pomagają panować nad głodem.

Kto potrzebuje przekąski

Dzienny rozkład posiłków może wyglądać następująco: śniadanie – PRZEKĄSKA – obiad – PRZEKĄSKA – kolacja. Chęć przekąszenia pojawi się o różnych porach.
Osoby wstające wcześnie – Każdy, kto jada śniadanie około 7:00 rano, zwłaszcza osoby wykonujące pracę fizyczną, będzie potrzebował pożywnej przekąski w drugiej części poranka.
Osoby jedzące późno – Jeśli jemy obiad około 13:00, a kolację dopiero po 19:00, będziemy potrzebować przekąski późnym popołudniem, aby uniknąć pokusy sięgnięcia po cokolwiek, co akurat mamy pod ręką.
Dzieci – Dzieci nie jedzą dużych posiłków i potrzebują zdrowych przekąsek w ciągu całego dnia, aby mieć dużo energii i zachować odpowiedni poziom substancji odżywczych.
Nastolatki – często jedzą duże posiłki, ale rozwijający się organizm ma duże potrzeby, dlatego powinny regularnie jadać przekąski.
Osoby bardzo aktywne – Wysportowani, dbający o kondycję dorośli, którzy są bardzo aktywni fizycznie, muszą dostarczać organizmowi energii i substancji odżywczych pomiędzy posiłkami.
Osoby na emeryturze mogą jadać śniadanie później, a następnie sięgać po mniejsze, lecz częstsze posiłki i kończyć dzień wcześniejszą kolacją. Na przekąskę wystarczy pożywny napój lub jakiś owoc (emeryci bardzo aktywni w ciągu dnia będą oczywiście potrzebować większej przekąski).

Różnica między przekąskami a smakołykami

Po smakołyki najlepiej sięgać rzadko i traktować jako „nagrodę” za dobrze wykonaną pracę. Przekąska natomiast, to miniposiłek. Powinna dostarczać porcję zdrowej energii i uzupełniać dietę. Aby nauczyć się je rozróżniać, należy sprawdzać zawartość tłuszczu, cukru i soli. Zdrowa przekąska nie powinna dostarczać tylu kalorii, żeby wyczerpywała limit dzienny, nie zostawiając miejsca na podstawowe posiłki. Smakołyk najczęściej będzie dostarczał niewspółmiernie dużo tłuszczu, cukru i soli. Gdy nie możemy się oprzeć jakiemuś smakołykowi lub nie wypada odmówić, najlepiej podzielić się nim z jak największą liczbą osób.

Co jest dobrą przekąską

To, co wybieramy na przekąskę, wpływa nie tylko na apetyt i na to, co jemy na śniadanie, obiad i kolację, lecz także na nasze funkcjonowanie w ciągu całego dnia. Dobra przekąska spełnia trzy funkcje:
• Zwiększa dzienne spożycie substancji odżywczych
• Zaspokaja głód między posiłkami
• Zapewnia dobre samopoczucie
Łodyga selera naciowego mogłaby pomóc spełnić pierwszą z tych funkcji, ale nie da uczucia sytości i nie starczy do następnego posiłku. Smakołyki mogą nie sprawdzić się w żadnej z wymienionych ról, ponieważ zaspokojenie nimi jedzeniowej zachcianki może okazać się rozczarowująco krótkotrwałe. Słodkie smakołyki są trawione bardzo szybko, więc wkrótce znów robimy się głodni i zjadamy więcej, co może zmienić się w niebezpieczny nawyk.

Wzrost i spadek stężenia glukozy – zagrożenia

Gdy jedzenie zostaje szybko strawione i wchłonięte w postaci glukozy, dochodzi do nagłego wzrostu stężenia cukru we krwi. Ciastka, słodycze i inne węglowodany oczyszczone, które się do tego przyczyniają, określa się mianem produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG).

Gdy wzrasta poziom glukozy we krwi:
• Organizm wytwarza insulinę, dzięki której komórki mięśni i wątroby wchłaniają glukozę i tym samym przywracają jej prawidłowe stężenie we krwi.
• Gdy spada stężenie glukozy we krwi, może pojawiać się uczucie apatii i ospałości. Regularne spożywanie słodkich napojów i przekąsek może prowadzić do nawracających cykli wzrostu i spadku stężenia glukozy, którym nie towarzyszy uczucie zaspokojenia głodu.
• Nagłe skoki stężenia glukozy, którym nie towarzyszy wystarczająca aktywność fizyczna pozwalająca na zużycie glukozy i zapobiegająca odkładaniu się jej nadmiaru w postaci tłuszczu, to główny czynnik ryzyka cukrzycy.

Szybkie, zdrowe przekąski

Oto przykłady przekąsek, które mają dużą wartość odżywczą, pomagają zaspokoić głód między posiłkami i są wystarczająco smaczne, żeby poprawić nam samopoczucie. Pierwsza kategoria przekąsek to ta, której raczej nie podejrzewalibyśmy o korzystny wpływ na zdrowie.

Wypieki
• Z reguły cieszą się złą sławą, lecz mąka pszenna jest źródłem białka, wapnia oraz witamin z grupy B. Najlepiej sięgać po wypieki domowej roboty z małą zawartością tłuszczu i dodatkiem mąki razowej; kupne wyroby często zawierają za dużo soli. Podstawowe składniki – mleko, mąka i masło – dostarczają najważniejszych substancji odżywczych, a poza tym dają kontrolę nad ilością tłuszczu, cukru i soli.
• Bułeczki domowej roboty mogą być słodkie lub słone; z dodatkiem rodzynek, sera i szczypiorku, daktyli czy dyni. Najlepiej smakują świeże, tego samego dnia kiedy zostały upieczone, ale można je także mrozić.
• Chleb bananowy, słodowy, mufinki z rodzynkami i otrębami to kolejne przykłady zdrowych przekąsek domowej roboty. Pieczywo można pokroić na kromki i zamrozić partiami; mufinki również nadają się do zamrożenia.

Owoce
Kilka owoców dziennie zaspokaja nasz apatyt na słodkości i pomaga uzupełnić zapotrzebowanie na witaminę C, kwas foliowy i błonnik oraz ważne fitozwiązki. W miarę możliwości należy kupować owoce sezonowe – lepiej smakują i zawierają więcej substancji odżywczych. Owoce należy myć przed spożyciem, aby pozbyć się brudu i resztek pestycydów. Podstawowe owoce, które powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie, to: jabłka, gruszki i banany. Łatwe do obrania mandarynki są bardzo praktyczne i zawierają mnóstwo witaminy C. Zimą najlepiej sprawdzą się pomarańcze – są bardzo słodkie i pyszne, więc warto poświęcić chwilę na obranie, żeby cieszyć się ich smakiem. Czerwone winogrona, owoce jagodowe i czereśnie to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Pomarańcze oraz czerwone owoce egzotyczne, takie jak papaja, mango i melon kantalupa, są bogate w karotenoidy, które korzystnie wpływają na oczy.

Przekąski płynne
Do wyboru mamy wiele smacznych napojów typu smoothie i pitnych jogurtów, lecz zawsze należy sprawdzać ich skład, ponieważ niektóre zawierają o wiele za dużo cukru i innych niepotrzebnych dodatków.
• Smoothie zawierają przetarte owoce, a nie tylko sam sok, dlatego dostarczają bardzo dużo błonnika. Napój smoothie z całych owoców może liczyć się jako jedna z 5 zalecanych porcji owoców i warzyw dziennie.
• Jogurty pitne to czyste jogurty lub mieszanka jogurtu z sokiem. Są zwykle lekkostrawne, dostarczają cennego wapnia i fosforu, a dzięki wysokiej zawartości białka dają uczucie sytości. Należy jednak czytać informacje podane na opakowaniu, aby uniknąć zbędnych dodatków i polepszaczy smaku. Probiotyczne jogurty pitne zawierają szczepy bakterii Lactobacillus acidophilus, które dodaje się w celu podtrzymania populacji dobroczynnych bakterii w jelitach. Bakteriom jelitowym zawdzięczamy niektóre niezbędne kwasy tłuszczowe oraz dwie trzecie dziennej dawki witaminy K. Napoje mleczne, takie jak kawa latte czy cappuccino, dają uczucie sytości, nawet gdy przygotujemy je z mleka niskotłuszczowego. Trzeba jednak uważać na kuszące dodatki, na przykład niepotrzebny cukier, syropy czy śmietankę.

Surowe orzechy
Są bardzo pożywne, dlatego na zdrową przekąskę wystarczy ich zaledwie kilka. Garść mieszanki suszonych owoców i orzechów, to doskonała przekąska „na wynos”. Orzechy zawierają niezbędne nienasycone „dobre” tłuszcze oraz fitosterole, które ograniczają wchłanianie „złego” cholesterolu LDL. Wiele badań wykazało, że wpływają korzystnie na serce.
• Orzechy brazylijskie i nerkowce są wyjątkowo bogate w selen niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
• Pistacje to orzechy o najmniejszej zawartości tłuszczu, a największej – białka.
• Masy orzechowe do smarowania, takie jak masło orzechowe czy migdałowe, doskonale sprawdzają się z ciastkami owsianymi czy niewielką kromką pieczywa pełnoziarnistego lub żytniego.
Uwaga: Nie należy dawać orzechów dzieciom do szkoły, gdzie mogłyby podzielić się z kimś, kto jest na nie uczulony.

Fot. Shutterstock